Zaragosa

Vijf dagen Zaragosa. Het was precies wat ik nodig had. Vijf dagen in aanwezigheid van Ceren, van haar lieftallige echtgenoot en haar nog gekkere moeder. Vijf dagen de tijd om me te ontspannen. Vijf dagen Turks spreken, volgegoten worden met Turkse thee en me gewoon Turks voelen. Het was volledig relax.

Maar er waren ook verontrustende signalen. Signalen dat angst voor het terrorisme (of het nu moslim extremisme of ETA is in het midden gelaten) terrein wint. Signalen dat die angst in eenieders hart en zijn zich nestelt. Het was verrassend hoe strikt de grenscontroles tussen Frankrijk en Spanje verliepen. Wel 3 keer werd de trein bezocht door politiemensen die eenieders indentiteits documenten controleerden. In Barcelona dan werd alle bagage door scantoestellen gehaald voor men aan boord van andere treinen kon stappen. Overal waren er dan weer zwaar bewapende politiemensen te zien die er dreigend uitzagen.
In Zaragosa dan waren de veiligheidsmaatregelen bijna dreigend aanwezig. Overal politiemensen, overal militairen op daken en balkons die daar post hadden gevat met hun verrekijkers en scherpschutters naast hen.

Het leek er soms op dat Spanje zich terug ten tijde van de dictatuur bevond. En dat leek me heel bedreigend. Ik moet ook zeggen dat bij mij juist een onveiligheidsgevoel gecreëerd werd door al die veiligheidsmaatregelen. Terwijl juist bij vele Spanjaarden de redenen waarom die veiligheidsmaatregelen getroffen werden voor een onveiligheidsgevoel zorgden. Een kwestie van interpretatie en een verschil in aanvoelen. Raar, maar waar. Maar het leverde tenminste interessante discussies en gesprekken op.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s