Vrijheid

Vrijheid is een zeer rekbaar begrip. Zeker als het dan wordt toegepast op de meningsuiting.
Voorbeelden zijn dan het Vlaams behang, Wilders, Hirsi Ali en consoorten. Zij zouden een reden kunnen zijn om de vrije meningsuiting aan banden te leggen. Dit terwijl zij eigenlijk over de grenzen van vrije meningsuiting paraderen. Met hun plat populistische demagogie staan zij meer aan de kant van het beschimpen en vernederen van anderen. Dan kan er natuurlijk geen vrijheid van meningsuiting zijn, aangezien het dan geen meningsuiting is.

Dan is het natuurlijk wraakroepend dat juist zij een podium krijgen in de media om hun kunsten te verkopen aan de grote menigte die, met schium op de lippen, uitkijkt naar nog maar eens een scheldtirade aan het adres van bepaalde minderheden.
Als die minderheden dan protesteren, een verbetering van hun situatie willen, … wel, waar zijn dan diezelfde media?
Als dat protest dan met geweld wordt neergeslagen door de politie en als een burgemeester die er prat op gaat solidariteit hoog in het vaandel te dragen geen reet doet, … waar blijft dan de menigte die die andere zogezegde vrijheid van meningsuiting verdedigd?

Het is gewoon je reinste hypocrisie. Grote ego’s met een grote mond kunnen rekenen op hun vrijheid van meningsuiting. Maar aan het recht van minderheden, de echte verdrukten in deze maatschappij, om hun mening, om hun vraag naar een beter leven, kracht bij te zetten en op straat te komen en zo te protesteren, daar kan wel zonder moeite aan geraakt worden.
Daar kan onnodig geweld op gepleegd worden, daar kunnen hun advocaten onheus behandeld worden. Daar kan men het zich veroorloven om als maatschappij die smeekbedes, om die rechtvaardigheid die zij eisen te negeren.

Is dit nu de maatschappij waartoe we dreigen te evolueren? Een maatschappij waarin het recht op vrije meningsuiting alleen misbruikt kan worden door de grote bekken en niet ten volle gebruikt door zij die het echt nodig hebben?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s