Hypocrisie

De huidige regeringcoalitie is nog maar een paar dagen aan de macht en nu al roeren de conservatieve krachten zich in het land.
Zij laten zich negatief uit over de zelfgekozen dood van ‘s lands grootste schrijver Hugo Claus. Zij vinden zijn daad een zonde en keuren de gehele mediatisering daarrond ten zeerste af.
Voor mij is dit begrijpbaar. Waar moeten die katholieke conservatievelingen met kleine pietjes zich anders mee bezig houden? Kinderen traumatiseren? Homo’s afkeuren? Taboe’s in leven houden? Dogma’s verdedigen? Geilen op nonnen?

Soit, een beetje serieuzer nu.
Euthanasie waar men nu zoveel zever over verkoopt is een klein ding in het groter geheel. Momenteel is euthanasie alleen mogelijk door volwassenen die op sterven liggen en die dit bij hun zinnen besloten hebben te laten doen. Er bestaat ook zoiets als een tijdsbestek dat moet worden opgegeven. Wil je daarna euthanasie laten plegen… tjah… dan heb je pech.
Pech hebben ook de minderjarigen die lijden. Pech hebben ook de psychisch zieken. Pech hebben ook al wie zijn of haar zelfbeschikkingsrecht ten volle wil laten uitoefenen.
En daar komt het op neer.
ZELFBESCHIKKINGSRECHT.
Heeft een mens het recht om volledig te beslissen over eigen dood en leven?
Conservatieven zouden dat geen recht noemen en het denken eraan alleen al als zondig aanzien. Maar volgens mij is dit een vaststaand recht.
Wij, als mensen, hebben er niet voor gekozen om geboren te worden. Wij, als mensen, hebben er niet voor gekozen om een leven te leiden (lijden?) op deze aardbol.
Waarom zouden wij dan niet mogen kiezen hoe en wanneer we uit dit leven treden?
Waarom, in hemelsnaam?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s