Bhutto


Liesfte Benazir,
Het is al 2 weken geleden dat we dat droevige nieuws van jouw heengaan vernomen. Wat nu? Wat nu met Pakistan? Welke weg zal Pakistan nu inslaan? Zo zonder jou. Zo zonder haar voorgangster die haar doorheen het donker naar het lichtend pad zou leiden. Jij ging Pakistan bevrijden. Jij ging Pakistan de 21ste eeuw in leiden. Wat nu? Wat nu?
De weken na jouw dood werden gekenmerkt door rellen doorheen Pakistan. En wat nog belangrijker was, ze werden gekenmerkt door steunbetuigingen uit gans de Westerse wereld. Want natuurlijk was jouw grootste aanhang te vinden in het Westen. Ze wisten allemaal dat jij van Pakistan een Westers Geörienteerde democratie wou maken met rechten voor armen en vrouwen. Blijkbaar is dat laatste in Pakistan een noodzaak. Getuige zijn de zovele armen die na jouw dood op straat kwamen. Ook zij zien opeens hun toekomst somber in.
Maar toch zou ik eens willen terugkomen op het feit dat u zoveel aanhang had in het Westen. Niet dat ik het niet goedkeur hoor. Maar ik stel me de laatste tijd meer en meer vragen bij de steun die het westen geeft aan zogezegde ‘pro-westerse’ en ‘pro-gressieve’ leiders in het Oosten en Zuiden van onze wereldbol. Het is maar de vraag of we dit niet al te gemakkelijk doen. Het is nog maar een andere vraag of we dit wel doen met de juiste redenen. Soms lijkt het wel iets weg te hebben van neo-kolonialisme. Want door mensen zoals jij te steunen willen we de Westerse normen en waardenpatronen door de gehele wereld te verspreiden. En dat roept dan opnieuw vragen op. Is dit wel een goed idee? En is de rest van de wereld daar wel klaar voor?
Jouw vroegtijdige dood lijkt daarop een antwoord te geven. Spijtig en helaas zijn we daardoor een sterke en moedige vrouw kwijt.

Leave a comment