Semira


Semira Adamu was een vrouw van 20. Ze was Nigeria ontvlucht omdat ze er, naar eigen zeggen, uitgehuwelijkt ging worden tegen haar eigen wil. Ze is kunnen vluchten, maar volgens de Belgische autoriteiten waren haar redenen niet genoeg om hier te kunnen blijven. Ze probeerden haar uit te zetten. Maar haar uitzetting is haar dood geworden. De politieagenten die haar begeleiden duwden haar gezicht in een kussen omdat ze ‘teveel’ tegenstribbelde.
De dood van Semira joeg een storm van verontwaardiging door de geledigen van de Belgische maatschappij. Het zorgde voor het ontslag van toenmalig ministister van binnenlandse zaken Tobback. Zelfs ik werd er toen zo door aangegrepen dat ik op school mijn eerste strafstudie verdiende door luidkeels in de klas ‘Tobback is een schijnheilige hoerenzoon’ te roepen. Het had weliswaar meer te maken met het gebruik van het woord ‘hoerenzoon’, maar toch.
Dit is nu allemaal 8 jaar geleden. Maar blijkbaar is de situatie nog niet verbeterd. Het is tenenkrullend om te horen hoe Angelica en haar moeder behandeld zijn geweest tijdens hun (ongedaan gemaakte) uitzetting. Is dan één dode nog niet genoeg geweest om een humaner uitzettingsbeleid uit te tekenen. Het is al erg genoeg dat mensen uitgezet moeten worden, maar dit doen op een mensonwaardige manier is toch een teken aan de wand.
Het is een schande. Maar wat kunnen we eraan doen.
Bij Semira trokken honderden mensen de straat op. Wat gebeurt er nu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s