A weekend In Maastricht / Europe

Afgelopen weekend was ik in Maastricht. Met jongeren van de Grüne Jugend, Jong Groen! en Dwars hebben wij ons een weekend lang bezig gehouden met de Europes Unie.

Vrijdag na het avondeten kregen we eerst een rondleiding door Maastricht. Er werden ons meerdere sublieme plekjes ontsluierd in deze mooie stad (met dank aan Gert-Jan).
Vervolgens kregen we van een Maastrichtse prof de geschiedenis van de Euregio. Het resulteerde in een boeiend gesprek over hoe de toekomst er uit zou kunnen zien.Want wij als jonggroenen houden ons natuurlijk ook bezig met de toekomst. ^^

Na een interessante lezing van Jan-Lars over het ontstaan van de EU, een boeiende uiteenzetting rond de redenen waarom waarschijnlijk Nederland neen had gezegd tegen de grondwet en kleine groepsgesprekjes over wat we nu zelf over de EU denken zijn we zaterdagmorgen de straat op gegaan, bewapend met een outfit die echte ‘stars’ waard waren. We were totally Eurothousiastic! :p
Met 12 mensen in blauwe sandwichborden met gele sterren erop (zelfgeknutseld eh) liepen we het Maastrichts winkelend publiek tegemoet en vuurden we vragen over Europa op ze af. De antwoorden werden op de achterkant van de sandwichborden geschreven en zo hebben we interessante visies weten te verzamelen over de toekomst van Europa. Zelf vormde ik een duo met de lieve Sophia uit Keulen en we kwamen wat tegen. Op de vraag: ‘welk land zou uit de Eu gesmeten moeten worden’ kregen we meermaals het antwoord ‘Duitsland’ en dat terwijl Sophia leuk stond te glimlachen en zwaaide naar de mensen van ‘i’m German’. Blijkbaar zijn domme koeien overal aanwezig ^^. Ook kwam ik een oudere man tegen die er de nood van inzag om tegen mij over hoe de EU overspoeld werd door buitenlanders, hoe we nooit een verenigd Europa zullen kunnen worden met al die profiterend Polen hier en de Islam die ons bedreigde. Ik heb gelukkig gewoon geknikt en geglimlacht want op het weinige dat ik door zijn spraakwaterval kreeg, keek hij me even aan van ‘ow wat ben jij toch jong en wereldvreemd’. Uiteindelijk spraken we naast Nederlandse staatsburgers ook o.a. Duitsers, Britten, Fransen, Turken en Zweedse mensen. Gelukkig waren er ook nog hoopvolle geluiden en zagen velen Europa vooral als een middel tot verdere vervlechting en samenwerking in de wereld die uiteindelijk tot een duurzamere wereld zal leiden.
Met deze hoopvolle woorden kregen we een regenbuitje over ons en zwierezwaaiden we verder (ja zo’n bord loopt toch niet heel comfortabel) naar het station waar we deelnamen aan een lawaai-optocht om aandacht te vragen voor de verdwenen al-Mansouri.

Al-Mansouri is Nederlands staatsburger, in 1988 als politiek vluchteling uit Iran vertrokken en sindsdien actief lid van GroenLinks Maastricht en Amnesty. Abdoullah al-Mansouri vluchtte eind jaren tachtig uit Iran na ter dood te zijn veroordeeld vanwege zijn activiteiten voor de Ahwaz Liberation Organisation, die opkomt voor de belangen van de Arabische minderheid in de regio Al-Ahwaz. Precies een jaar geleden is hij tijdens een verblijf in Syrië opgepakt en vrijwel direct overgeleverd aan Iran. Sindsdien is zijn verblijfplek onbekend en wordt zijn familie in het ongewisse gelaten over zijn toestand. Hij heeft recht op consulaire hulp en daarvoor is blijkbaar (triest genoeg) actie nodig!
Er is ondertussen wel een kleine doorbraak. Doordat de Iraanse ambassade in Nederland zo moe werd van alle media-aandacht heeft zij namelijk toegezegd dat al-Mansouri een advocaat krijgt en zijn verblijfplaats bekend zal worden gemaakt. Wij hopen op een goede afloop, want dit is onrecht in zijn puurste vorm!

Na deze indrukwekkende tocht, begon onze internationale avond. Deze startte met heerlijke zelfgemaakte erwtensoep (ode aan Kathleen =)), waarna we neerploften voor een groot scherm waarop we zeer Eurocentrisch met z’n allen het Eurovisie-songfestival hebben gekeken. Het was in 1 woord HILARISCH (ik werd na afloop zelfs de Belgische Paul De Leeuw genoeumd ^^), het was FANTASTISCH!
Servië was voor mij de terechte winnaar. Eindelijk was het eens niet een faghag of een uberjan die won, maar een rasechte pot ^^. Het was een leuke avond waar echt een heerlijke groepssfeer heerste, banden werden gesmeed, plannen uitgetekend en amusement was altijd om de hoek te vinden.

Na een wederom korte nacht met een hilarisch ontwaken (een duitse die en koe probeert na te doen met ‘miauw’ is een slappe lach waard), gingen we zondagochtend naar de grotten van Maastricht. Hier kregen we een interessante rondleiding over de historie en achtergrond van deze plek, die ontstaan is door de winning van mergel als bouwsteen. Ook weer goed cultureel bezig geweest dus =). Het was wel Uberkoud en ik heb doodsangsten uitgestaan toen het licht werd uitgedaan en we op de tast terug naar het licht moesten wandelen :s.
’s Middags dan vond er een CommonHousedebate plaats met een paar leuke stellingen. Het ging er soms wel semi-vijandig aan toe, mijn wenkbrauwen gingen meermaals de hoogte in en ik heb geleerd dat ik nogal hevig uit de hoek kan komen ^^. Zeker als het om Islam en vrouwenrechten gaat (niet toegepast op dezelfde topic’s doch ^^)

Al met al een geslaagd en ubergesellig Euregionaal weekend, dat wederom bewees hoe belangrijk dialoog is in de weg naar samenwerking =)
Volgend jaar doen we het hopelijk over in Keulen en ik nodig iedereen die het dit jaar heeft moeten missen, van harte uit om er bij te zijn!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s